Εμπόδια στις επενδύσεις

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στη Real News, 18/9/2011.

 


Ακόμη και την περίοδο του μνημονίου μπαίνουν περίεργες φωτογραφικές εξαιρέσεις στο βασικό φορολογικό σύστημα και δεν διευκολύνονται οι επενδύσεις. Οι πολιτικοί μας έχουν συνηθίσει σε χαριστικές ρυθμίσεις, φωτογραφικές διατάξεις και δυσνόητα νομοθετήματα. Αλλά είναι αδιανόητο η τακτική αυτή να συνεχίζεται ακόμη και τώρα και την ίδια ώρα να προσπαθούν να πάρουν λεφτά από άνεργους που αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Δεν μπορεί παρά «να βγει κάποιος από τα ρούχα του» όταν διαβάζει πως αν κάποιος φύγει και αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό για να ζήσει την οικογένειά του θα πρέπει να φορολογηθεί για το εισόδημα που αποκτά αθροιστικά και έξω και στην Ελλάδα. Δηλαδή κάποιος ξενιτεύεται, κάνει έξοδα, φορολογείται στη χώρα που εργάζεται και θα φορολογηθεί και στην Ελλάδα; Γνωρίζουν ότι οι φορολογικές συμφωνίες  που έχει υπογράψει η χώρα μας, υπερισχύουν του ελληνικού νόμου; Έχουν συνειδητοποιήσει ότι αν ένας Έλληνας φύγει για το Λονδίνο για παράδειγμα προκειμένου να εργαστεί, να ζήσει τους δικούς του, να καλύψει τις εδώ υποχρεώσεις του, θα φορολογηθεί εκεί, θα νοικιάσει πανάκριβα ένα σπίτι, θα έχει αυξημένο κόστος ζωής κτλ.; Θα πρέπει δηλαδή αυτά που θα του μείνουν, αν του μείνουν, να τα δώσει στο ελληνικό δημόσιο; Προσπαθούν να τα πάρουν από τους σύγχρονους οικονομικούς μετανάστες, που θα στείλουν εδώ χρήματα, αντί να προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή. Πως θα διακριβωθεί και φορολογηθεί η εργασία και παραμονή στο εξωτερικό, όταν δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα;

Και την ίδια ώρα εισάγεται εξαίρεση από τον γενικό κανόνα περί φορολογίας του παγκόσμιου εισοδήματος των φυσικών προσώπων που κατοικούν ή διαμένουν στην Ελλάδα. Δηλαδή, όποιος διαμένει στην Ελλάδα για τρία χρόνια και αποκτά εισόδημα σε χώρα- εκτός μη συνεργάσιμων κρατών- για το εισόδημά του αυτό, απαλλάσσεται της φορολογίας. Αυτή η διάταξη έρχεται σε αντίθεση με τον γενικό κανόνα του φορολογικού μας συστήματος. Και γιατί μόνο από συγκεκριμένες χώρες και όχι για όλες και για περισσότερο από 3 χρόνια; Η διάταξη αυτή μπορεί να έχει γίνει με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δεν παύει να δείχνει «φωτογραφική». Αν πραγματικά ο νομοθέτης θέλει να έρθουν πλούσιοι ξένοι στην Ελλάδα και να ζουν, να ξοδεύουν, να πληρώνουν ΦΠΑ κ.α. πρέπει να δώσει κίνητρα όπως στη Μ. Βρετανία. Να αλλάξουμε επιτέλους αναπτυξιακά το βασικό φορολογικό μας σύστημα. Πάνω από όλα όμως σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει να σκεφτούμε τις στρατιές των ανέργων που αναζητούν για αυτούς και τις οικογένειες τους ένα κομμάτι ψωμί στο εξωτερικό, αφού προφανώς δεν βρίσκουν δουλειά στην πατρίδα.

Real News, 18/9/2011.