Εφοπλιστές, πατριωτικό καθήκον και ανάπτυξη

Άρθρο κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένου Αναλυτή & Συμβούλου Διεθνών και Ελληνικών Αγορών που δημοσιεύθηκε στο Euro2day 19/1/2012.

 

 

 

Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη η άποψη ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν προσφέρουν τίποτα στην ελληνική οικονομία.
 
Θεωρώ άδικη αυτή την “επίθεση” και πιστεύω πως αν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών είχαν στηρίξει με σωστό και σφαιρικό τρόπο τη ναυτιλία σήμερα θα είχαμε λιγότερα προβλήματα στο σύνολο της οικονομίας.

Αυτή είναι η πραγματική δύναμή μας. Δυστυχώς όμως, ορισμένοι από όσους κάθισαν στην καρέκλα του υπουργού Ναυτιλίας αρκέστηκαν στις δημόσιες σχέσεις με τον εφοπλιστικό κλάδο και καρπώθηκαν μόνο οι ίδιοι τα “οφέλη” από τη γνωριμία με τον κλάδο.

Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υφυπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με αρμοδιότητα τη ναυτιλία είναι ιδιαιτέρως θετικά και γνωρίζω προσωπικά πως επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα μέσω της αξιοποίησης του μεγάλου αυτού κεφαλαίου που λέγεται ναυτιλία.

Σύμφωνα με εφοπλιστικούς κύκλους με τους οποίους ήρθα σε επαφή η Ελληνική Ναυτιλία έχει προσφέρει στο Ελληνικό κράτος 40 δισ. ευρώ από εισαγωγή συναλλάγματος την τελευταία δεκαετία, ποσό που ξεπέρασε κατά πολύ το τουριστικό συνάλλαγμα.

Επίσης 250 χιλιάδες Έλληνες δουλεύουν στην Ελληνική ναυτιλία. Τέλος τα δισεκατομμύρια δολαρίων που απέσπασε η Ελληνική Ναυτιλία από το παγκόσμιο εμπόριο μετατράπηκαν σε ευρώ ενισχύοντας το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Δεν υπάρχει ειδική μεταχείριση από το κράτος στην Ελληνική ναυτιλία. Αντιθέτως ενεργοποιήθηκαν καινούργιοι νόμοι, δυσμενείς, για τις επενδύσεις του ναυτιλιακού συναλλάγματος σε ακίνητα στην Ελλάδα.

 

Για παράδειγμα αναφέρω πως μία ναυτιλιακή δεν επιτρέπεται να αποκτήσει άλλο ακίνητο πέραν από αυτό που στεγάζει τα γραφεία της εκτός εάν πληρώνει υπέρογκη φορολογία (15% ετησίως στη αξία του ακινήτου) που καθιστά την επένδυση ασύμφορη.

Μια ναυτιλιακή δεν χαίρει της αναπροσαρμογής της αξίας του ακινήτου της, όπως όλες οι ημεδαπές εταιρίες σε περίπτωση πώλησης του, για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας, με αποτέλεσμα να πληρώσει σε μια τέτοια περίπτωση πολλαπλό φόρο από οποιονδήποτε άλλον στην Ελλάδα. Μία ναυτιλιακή εταιρία δεν μπορεί να αξιοποιήσει ένα ακίνητο της και να το νοικιάσει σε περίπτωση, π.χ. που θέλει να μετακομίσει σε άλλη περιοχή η και σε άλλο ακίνητο.

Τα ανωτέρω εμπόδια μειώνουν την ροή επενδύσεων ναυτιλιακού συναλλάγματος σε ακίνητα σε μία περίοδο που η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις σε ακίνητα και όχι μόνο.

Σημειώστε πως η Ελληνική ναυτιλία έχει διαπρέψει χωρίς να έχει εθνικά φορτία ούτε κατάλληλη και επαρκή χρηματοδότηση από Ελληνικές τράπεζες. Τη χρηματοδότηση την αποκτούσε συνήθως με μεγάλο κόστος από Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες, τώρα τελευταία από κινέζικες για να χρηματοδοτήσουν τη ναυπηγική τους βιομηχανία.

Οι εφοπλιστές συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην συντήρηση των ναυτικών σχολών, συντελούν στο να διατηρείται η ναυτοσύνη και η τεχνογνωσία, προσφέρουν πολύ ικανοποιητικές αμοιβές χιλιάδων ευρώ στον Έλληνα ναυτικό, ενώ θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως ναυτιλία δεν είναι μόνο το χρηματικό κεφάλαιο. Είναι και οι άνθρωποι στη στεριά για παράδειγμα, η διοίκηση κτλ.

Πρέπει όμως και οι εφοπλιστές αφού συμβάλλουν με όλα τα παραπάνω στη χώρα και ουσιαστικά επιτελούν το πατριωτικό τους καθήκον να συμβάλλουν και με άλλους τρόπους που μάλιστα θα είναι και προς το συμφέρον τους.

Πιο συγκεκριμένα: α) πρέπει να δίνουν δουλειές σε δικηγορικά γραφεία εγκατεστημένα στην Ελλάδα, β) να δίνουν διαιτησίες στον Πειραιά και αντί στο Λονδίνο, το οποίο έχασε τη ναυτιλία, γ) να φτιάχνουν ελληνικές offshores αντί Marshall Island, BVI και άλλες αφού συμφωνήσουν προηγουμένως με το Υπουργείο τον τύπο που πρέπει να ψηφισθεί, δ) να δίνουν δουλειές σε ελληνικά λογιστικά γραφεία, ε) να χρησιμοποιούν τράπεζες και ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
 
Για παράδειγμα μπορούν να κάνουν συναλλαγές i) σε ξένες μετοχές μέσω ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ, που συνδέονται με την πλατφόρμα XNET του ΧΑ και που λειτουργούν μέχρι το κλείσιμο του χρημ/ρίου της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια να παραδίδονται οι μετοχές στην τράπεζα θεματοφυλακής στην Ελβετία, ή αλλού εάν δεν θέλουν να χρησιμοποιούν ελληνική Τράπεζα θεματοφυλακής.
 
Έτσι θα γλυτώνουν και δεν θα καταβάλουν το swiss stamp duty που είναι 0,15% για κάθε συναλλαγή. Αυτό μάλλον το αγνοούν οι διαχειρίζομενοι τα κεφάλαια τους. Μέσω της χώρας μας οι συναλλαγές είναι φθηνότερες, η εξυπηρέτηση καλύτερη, οι παγκόσμιες πληροφορίες διαχέονται σε όλο τον κόσμο εύκολα, αμέσως και ταυτόχρονα.

ii) Το ίδιο μπορεί να γίνει και για συναλλαγές σε ομόλογα. Αγορές ή πωλήσεις μπορούν να γίνονται από ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ και μετά να παραδίδονται με αντικαταβολή στην ξένη τράπεζα θεματοφυλακής.

iii) Σε forex οι ελληνικές ΑΧΕΠΕΥ συνεργάζονται με ξένες τράπεζες και ΑΧΕΠΕΥ, πραγματοποιούν αγορές και πωλήσεις με 1 pip spread έναντι των 10-20 pips που χρεώνονται συνήθως ακόμη και σε μεγάλες συναλλαγές του εξωτερικού. Γιατί δεν προτιμούν λοιπόν να γίνονται συναλλαγές μέσω ελληνικών ΑΧΕΠΕΥ με συνολικά μικρότερο κόστος, υπέρτερη ή τουλάχιστον ίδια διεθνή τεχνογνωσία και καλύτερη εξυπηρέτηση; Τα ίδια ισχύουν τέλος και για άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Αν γίνουν τα παραπάνω η χώρα θα ωφεληθεί αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας Ελλήνων στη χώρα τους, θα καταβάλλονται στα ταμεία ασφαλιστικές εισφορές, θα καταβάλλεται στο κράτος ΦΠΑ και φόροι.

Μπορούμε επίσης να στηρίξουμε την εγχώρια οικονομία μέσω συνεργασίας των ναυτιλιακών εταιριών με ασφαλιστικές ναυτιλιακές, μέσω ναυπηγοεπισκευαστικών εταιριών, εταιρειών τροφοδοσίας αλλά και μέσω εισαγωγής ναυτιλιακών εταιριών στο ελληνικό χρηματιστήριο έστω και με dual listing. Πρέπει όμως και η Κυβέρνηση να συντονίσει αυτές τις δραστηριότητες.

Οφείλει τέλος και το κράτος να βοηθήσει τον κλάδο ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω. Πρέπει να φτιάξουμε ειδικούς νόμους για την ναυτιλία, να δώσουμε απαλλαγές για το συνάλλαγμα το οποίο έρχεται στην Ελλάδα και κερδήθηκε στον ατλαντικό και στον ειρηνικό, να δώσουμε προνόμια για επενδύσεις σε ακίνητα και σε άλλες επενδύσεις στην χώρα από αυτό το συνάλλαγμα.

Να δώσουμε προνόμια για την ελληνική σημαία ώστε και ξένοι στόλοι να σηκώσουν στα πλοία τους Ελληνικές σημαίες και να προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς.

Πρέπει τέλος να στηρίξουμε τη ναυτιλία με αυτοτελές Υπουργείο Ναυτιλίας και να το ανακηρύξουμε ως το ποιο σημαντικό υπουργείο μας!

Πρέπει όμως και η ναυτιλία με τη σειρά της να στηρίξει οικονομικά όπου είναι εφικτό την ελληνική προστιθέμενη αξία που να παράγεται εν όλω ή εν μέρει στην Ελλάδα. Οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και δουλεύουν για ξένα συμφέροντα, δεν καταναλώνουν τίποτα στην Ελλάδα. 

blog: alexandrosmoraitakis.blogspot.com,

email: am@ nuntius.gr