Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία

Άρθρο κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Υποψήφιου Βουλευτή ΝΔ  Α’ Αθήνας, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένου Αναλυτή & Συμβούλου Διεθνών και Ελληνικών Αγορών που δημοσιέύθηκε στην ΑΞΙΑ στις 7/4/2012.


Η χώρα για πολλά χρόνια, ξόδευε χρήμα που αντλούσε φθηνά από τις αγορές, χωρίς να σκέπτεται τις συνέπειες και χωρίς να κάνει κάτι για να βελτιώσει τη θέση της. Το κράτος έγινε σπάταλο,   εξαιρετικά μεγάλο και με τεράστιες δυσλειτουργίες που έδιωχνε επενδύσεις αντί να προσελκύει. Η διαχείριση των οικονομικών της χώρας από πολιτικούς χωρίς κατάλληλες γνώσεις, χωρίς τεχνογνωσία και όραμα μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και μας οδήγησε στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε αυτή η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία. Αν είχε χρησιμοποιηθεί σωστά, ήδη θα μπορούσε ο κόσμος να μιλάει για μας με κολακευτικά και όχι προσβλητικά λόγια. Αποδείχθηκε όμως πως αυτοί που μας έβαλαν στο ΔΝΤ δεν μπορούσαν να μας βγάλουν από την κρίση. Οι πολιτικοί που ανέλαβαν δεν είχαν κατάλληλες γνώσεις, δεν είχαν εμπειρίες από άλλες χώρες του εξωτερικού που έχουν κάνει άλματα στον τομέα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος μας κόστισαν ακόμα πιο πολύ. Οι φόροι που μπήκαν διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να λάβει μέτρα που θα έφερναν ανάπτυξη, δεν μπόρεσε να μειώσει τις δαπάνες, να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να βάλει τέλος στην πελατειακή σχέση κράτους-πολίτη. Έχουμε ακόμα ελπίδες; Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν ακόμα ελπίδες, λίγες βέβαια αλλά  υπάρχουν. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Δεν πιστεύω όμως πως μπορούμε για πολλούς μήνες ακόμα να συνεχίζουμε να βάζουμε φόρους, να διατηρούμε τα προνόμια των συντεχνιών και να μην λαμβάνουμε μέτρα για ανάπτυξη. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη ίσως περίοδο από την μεταπολίτευση. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Ή που κάνουμε αυτά που πρέπει και μένουμε στην Ευρωζώνη, ή συνεχίζουμε τα ίδια και γυρνάμε αρκετές δεκαετίες πίσω.

Η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία και να αλλάξει ριζικά τη χώρα και το επιχειρηματικό τοπίο. Η χώρα μπορεί να γίνει φιλική για επενδύσεις, μπορεί να προσελκύσει διεθνή κεφάλαια και να σταθεί ξανά στα πόδια της. Να αποκτήσει φορολογικά έσοδα, να μειώσει την ανεργία και να επιστρέψει το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών της. Σήμερα αν και έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια από την είσοδο του ΔΝΤ, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική κυρίως λόγω των οριζόντιων μέτρων που αποφάσισε και επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή φυσικά της Τρόικας. Σήμερα για να κάνουμε την κρίση ευκαιρία πρέπει να βάλουμε τέλος στην υψηλή φορολογία και να υιοθετήσουμε μέτρα ανάπτυξης χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Να ακούσουμε τις αγορές, να δούμε τα παραδείγματα χωρών, που προόδευσαν, να δούμε τα μειονεκτήματά και τα πλεονεκτήματά τους και να κάνουμε και εμείς όσα μπορούμε για να πετύχουμε. Ο δρόμος είναι γνωστός σε όσους έχουν εργαστεί στο εξωτερικό, σε όσους έχουν τεχνογνωσία και τις κατάλληλες γνώσεις. Ας τους αξιοποιήσουμε προς όφελος της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων. Υπάρχει λίγος χρόνος ας μην τον σπαταλήσουμε. Ας τον αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Ας αναδείξουμε πρόσωπα που θα είναι χρήσιμοι για λύσεις.