Στη δημοσιότητα τα ονόματα

Άρθρο κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένου Αναλυτή & Συμβούλου Διεθνών και Ελληνικών Αγορών που δημοσιεύθηκε στη RealNews 18/3/2012.

 


Η πληρωμή των CDS κατά την δημοπρασία που θα διενεργηθεί αύριο αποτελεί αρνητική εξέλιξη έστω κι εάν εμείς δεν έχουμε ως χώρα οικονομικές εκταμιεύσεις. Παράλληλα διαψεύδονται πανηγυρικά όλοι εκείνοι που υποστήριζαν τους προηγούμενους μήνες, ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση και να πάρουμε τα μέτρα εκείνα ώστε οι κερδοσκόποι να καούν. Με την πληρωμή των CDS όσοι πόνταραν στην χρεοκοπία της χώρας κερδίζουν σήμερα δισεκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα Έλληνες αποταμιευτές χάνουν την περιουσία τους γιατί στήριξαν τη χώρα αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Όσοι όμως έλεγαν πως δεν θα πληρωθούν τα CDS και δεν θα χάσουν οι ιδιώτες, παραμένουν στη θέση τους. Τώρα λένε πως είναι μικρό το ποσό που θα πληρωθεί και δεν θα πληρωθεί από τη χώρα. Πριν λίγο καιρό δεν έπρεπε να πληρωθούν και τώρα δεν μας αφορά; Η αλήθεια είναι πως το ποσό δεν πληρώνεται από την Ελλάδα και τη χώρα θα έπρεπε πρωτίστως να την ενδιαφέρει η μείωση του χρέους, χωρίς όμως να καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός της. Μήνες τώρα κάποιοι καλλιεργούσαν στο λαό την άποψη ότι αν πληρωθούν τα CDS θα καταστραφεί η χώρα. Κακώς έπραξαν, αλλά μάλλον οι γνώσεις τους γύρω από τα θέματα των αγορών δεν ήταν επαρκείς, όπως αποδεικνύεται συνεχώς.

Προσωπικά πάντως θεωρώ μείζον θέμα το ποιοι θα πληρωθούν. Δεν αρκεί να μάθουμε μόνο τα ονόματα των τραπεζών που θα πληρώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου και τα ονόματα εκείνων που θα λάβουν τα ποσά. Οφείλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να μάθει και να δημοσιεύσει όλα τα ονόματα. Να γίνουν γνωστά τα ονόματα των τελικών πελατών των τραπεζών. Μόνο έτσι θα διαλυθούν οι σκιές, μόνο έτσι θα ξέρει η χώρα αν “μεταξύ των φίλων”, των “πατριωτών” υπάρχουν και κάποιοι που πλούτισαν ποντάροντας στον πόνο ή αν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν δυνατότητες πρόσβασης σε προνομιακή πληροφόρηση.

Δεν ενδιαφέρει να γίνουν γνωστά ονόματα ξένων επενδυτών αρκεί να μην κρύβονται Έλληνες με παρένθετα πρόσωπα ξένους. Ενδιαφέρει να μάθει ο ελληνικός λαός αν μεταξύ των κερδοσκόπων υπάρχουν Έλληνες και αν μεταξύ αυτών υπάρχουν γνωστά ονόματα. Γιατί αν υπάρχουν θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με την Ελληνική δικαιοσύνη.

Να καταβάλουν επομένως κάθε δυνατή προσπάθεια -μέσω διεθνών συνεργασιών δικαστικής συνδρομής με επίκληση του διεθνούς ποινικού αδικήματος περί κατάχρησης της αγοράς και προνομιακής πληροφόρησης (ν 3340/05) που επιβάλλει την ανταλλαγή πληροφοριών – η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η Βουλή και η Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε τα τελικά ονόματα (και όχι μόνο τα παρένθετα) να γίνουν γνωστά.