• 3rd slide
  • 1st slide
  • 5th slide
  • 4th slide
  • 2nd slide
" Δύναμή μας οι επενδυτές ... "
ΣΜΕΧΑ

Παρέμβαση καθηγητή Φορτσάκη για το φορολογικό ν/σ

on . Posted in Δελτία Τύπου

 

Σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας εντοπίζει στις κυβερνητικές προτάσεις για το φόρο υπεραξίας ο καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης.

 

Στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ, παρέστη και ο Καθηγητής του Διοικητικού και Φορολογικού Δικαίου κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ο κ. Φορτσάκης είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής του Διεθνούς Φορολογικού Δικαίου στη Σορβόννη, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καθηγητών του Φορολογικού Δικαίου. Προέβη σε μια πλήρη επιστημονική ανάλυση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Μεταξύ άλλων ο Καθηγητής κ. Φορτσάκης επεσήμανε ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι η φορολογία επιβάλλεται με βάση τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Τα φυσικά πρόσωπα, όταν επενδύουν στο Χ.Α., επενδύουν συνολικά, είπε. Όμως το νομοσχέδιο δεν λαμβάνει υπόψη τις ζημίες των προσώπων αυτών, αγνοεί λοιπόν την πραγματική φοροδοτική ικανότητά τους. Σε πολλά κράτη του ΟΟΣΑ υπάρχουν τέτοιες φορολογίες, αλλά όλες λαμβάνουν υπόψη τις ζημίες και τις συμψηφίζουν με τα κέρδη. Στη Γαλλία μάλιστα υπάρχει και αφορολόγητο όριο για τις πωλήσεις μέχρι 25.000 €.

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2008

Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης