Να γίνει άμεσα “κούρεμα” από τις τράπεζες στα δάνεια των ιδιωτών

Άρθρο κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένου Αναλυτή & Συμβούλου Διεθνών και Ελληνικών Αγορών που δημοσιεύθηκε στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στις 6/3/2012.

 

 

Το κράτος φροντίζει με διαδοχικές αποφάσεις του, αποτέλεσμα των απαιτήσεων-διαβουλεύεσεων με την τρόικα, να μη βλάπτει τα συμφέροντα των τραπεζών, αλλά όχι και τα συμφέροντα των φυσικών προσώπων, των ιδιωτών και πολλές φορές μετόχων των τραπεζών.

Το κράτος ωστόσο, με τις αποφάσεις του καλλιεργεί το αίσθημα της αδικίας στους πολίτες. Ενώ τα ομόλογα θα «κουρευτούν», οι τράπεζες θα ενισχυθούν με ρευστότητα και παράλληλα θα αποκτήσουν και φορολογικές ελαφρύνσεις. Για τους πολίτες δεν ισχύει το ίδιο.

Το κράτος θα στηρίξει τις τράπεζες με ρευστότητα και ως αντάλλαγμα θα λάβει μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, αφήνοντας στις υπάρχουσες διοικήσεις τον έλεγχο. Οι πολίτες όμως που έχουν μετοχές των τραπεζών θα ζημιωθούν ανεπανόρθωτα από την αύξηση του αριθμού των μετοχών, ενώ ήδη έχουν καταγράψει τεράστιες υποαξίες από την πτώση των τιμών των μετοχών, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εκτροπής της χώρας. Φυσικά και πιστεύω ότι ορθά πράττει το κράτος και στηρίζει τις τράπεζες και πρέπει να το κάνει προκειμένου να κινηθεί ξανά η οικονομία. Όμως, για τους πολίτες γιατί δεν λαμβάνει κάποια αντίστοιχη μέριμνα; Οι τράπεζες έχασαν χρήματα γιατί είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Στήριξαν τη χώρα, όμως οι πολιτικοί με τις αποφάσεις τους έβλαψαν τις τράπεζες. Ορθά τις στηρίζει, αλλά και οι μέτοχοι των τραπεζών έπραξαν ουσιαστικά το ίδιο και σήμερα θα υποστούν ζημιά χωρίς να έχουν φταίξει. Μάλιστα, δεν είναι δική τους ευθύνη η αγορά ομολόγων από τις τράπεζες σε ποσοστό πολλαπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων. Γιατί, λοιπόν αυτοί δεν θα έχουν κάποιο όφελος; Γιατί δεν θα έχουν, για παράδειγμα, φορολογική ελάφρυνση όσοι έχουν μετοχές τραπεζών και έχουν ζημιωθεί; Γιατί να μην λάβουν οικονομική ενίσχυση αντίστοιχη του κουρέματος τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων;

Οι πολίτες έχουν επίσης μία ακόμη σημαντική επιβάρυνση, πάλι χωρίς να φταίνε. Οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών έδωσαν τη διαχείριση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία βάσει νόμου επένδυσε υποχρεωτικά τα κεφάλαια αυτά σε ελληνικά ομόλογα.

Τώρα τα ομόλογα αυτά «κουρεύονται», με αποτέλεσμα τη ζημιά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος (που είναι μέλος του ευρωσυστήματος) δεν θα «κουρευτούν». Ο διαχειριστής, με άλλα λόγια, μπορεί να βλάψει τον πελάτη, αλλά δεν μπορεί για τις ίδιες ενέργειες διαχείρισης να υποστεί βλάβη ο ίδιος, γιατί έχει την προστασία της ΕΚΤ, ενός από τα τρία μέλη της παντοδύναμης τρόικας, που δυστυχώς δεν βρίσκει απέναντί της Έλληνες πολιτικούς με γνώσεις, εμπειρία και επιχειρήματα. Αυτό το κενό πρέπει να καλυφθεί στις εκλογές  με την κατάλληλη ψήφο των πολιτών, όπως ανέφερε και η έκκληση του ΣΕΔΥΚΑ. Σημειώνεται πως βάσει νόμου το 35% των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος λαμβάνει το Δημόσιο, προτού οι μέτοχοι (μεταξύ αυτών και το Δημόσιο) λάβουν μέρισμα.

Με όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει αίσθημα δικαίου και οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι οι τεράστιες θυσίες τους πιάνουν τόπο. Βλέπουν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται, αλλά την ακρίβεια να μην υποχωρεί. Κάνουν θυσίες, ενώ την ίδια ώρα τα πολιτικά κόμματα θα φορτώσουν στη χώρα τα δάνειά τους, χωρίς να έχουν υπογράψει κάποιο μνημόνιο που θα οδηγεί σε συμμάζεμα. Πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα και για τους πολίτες. Να υπάρξει μείωση της ζημιάς των μετόχων των τραπεζών τουλάχιστον με φορολογική πίστωση, να μην «κουρευτούν» τα ομόλογα των φυσικών προσώπων, ή έστω να δοθούν κίνητρα αντίστοιχα με αυτά των τραπεζών, και τέλος πρέπει να «κουρευτούν» και τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και η ΕΚΤ.  Στα ελάχιστα θετικά δεν μπορεί κάποιος να μην συμπεριλάβει τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγω για «κούρεμα» των δανείων των ιδιωτών. Πρέπει να γίνει αυτή η μείωση προκειμένου να αναπνεύσουν τα νοικοκυριά και να επιβιώσουν. Θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη.

 

blog: alexandrosmoraitakis.blogspot.com

email: am@nuntius.gr