Ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρος Μωραϊτάκης μιλάει στο Real.gr για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας, την έξοδο από την κρίση άλλα και για την υποψηφιότητά του στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Άρθρο κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Υποψήφιου Βουλευτή ΝΔ  Α’ Αθήνας, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένου Αναλυτή & Συμβούλου Διεθνών και Ελληνικών Αγορών που δημοσιεύθηκε στην Real.gr στις 8/4/2012.

 

Κύριε Μωραϊτάκη, θα είστε ένας ακόμα υποψήφιος της ΝΔ στην Α’ Αθήνας. Γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες εσάς; 

Αυτές οι εκλογές διαφέρουν από τις προηγούμενες. Η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση και αν δεν αναλάβουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα, ίσως δεν δούμε ποτέ φως στο τούνελ. Τα επόμενα δύο χρόνια είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν επιθυμώ να εμφανίσω τον εαυτό μου ως τον καταλληλότερο. Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν βάσει βιογραφικών. Να επιλέξουν ανθρώπους με γνώσεις στα οικονομικά, που ξέρουν τα μακροοικονομικά και νομισματικά θέματα, τα θέματα των ομολόγων των αγορών συνολικά, που έχουν γνώσεις ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν με την τρόικα. Να ρωτούν επίσης τους υποψηφίους (1) Τι θα κάνουν; (2) Γιατί θα το κάνουν; (3) Πως θα το κάνουν; (4) Τι τους εμπόδισε να το κάνουν μέχρι τώρα; Σήμερα επιβάλλονται σκληρά μέτρα γιατί οι προτάσεις που γίνονται προς την τρόικα δεν είναι οι κατάλληλες, δεν είναι κοστολογημένες και απορρίπτονται. Η τρόικα δεν βλέπει κάποιους υπουργούς γιατί δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους λόγω άγνοιας του αντικειμένου του Υπουργείου που προϊστανται. Μας τιμά αυτό; Εγώ πιστεύω πως λόγω της εμπειρίας μου και των σπουδών μου, έχω την τεχνογνωσία και μπορώ να βοηθήσω. Μπορώ να συντονίσω και άλλους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας που γνωρίζουν τα θέματα να ασχοληθούν και να προτείνουν λύσεις. Όλοι όσοι γνωρίζουν τα θέματα πρέπει να συμβάλλουν. Δεν πάει άλλο. Ή βγαίνουμε τώρα από τη στενωπό ή ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που αποδέχθηκα την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και θα είμαι υποψήφιος στην Ά Αθήνας..

Συνολικά οι χρηματιστηριακοί αναλυτές αν θυμάμαι καλά προέβλεπαν άνοδο με την έλευση του ΔΝΤ. Περιμένατε ότι θα βοηθήσει το ευρώ, την ελληνική οικονομία και την οικονομία της Ευρωζώνης. Σήμερα βλέπουμε τη χώρα να έχει καταστραφεί από το μνημόνιο και τη συνταγή του ΔΝΤ.

Είναι γενικά παρατηρημένο ότι η έλευση του ΔΝΤ σε κάθε χώρα ανεβάζει τα Χρηματιστήρια. Γι’ αυτό υπάρχουν διεθνή funds ΔΝΤ που επενδύουν σε χώρες που εισέρχεται το ΔΝΤ. Όντως το χρηματιστήριο θα μπορούσε να ωφεληθεί από την έλευση του ΔΝΤ και αν θυμάστε καλά είδαμε στην αρχή θετική αντίδραση. Τι έγινε όμως ακριβώς; Μετά την έλευση της τρόικας και αφού λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα, έγινε ο πρώτος έλεγχος. Τα λόγια ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά τότε αν θυμάστε καλά. Τα spreads άρχισαν να υποχωρούν και το χρηματιστήριο να ανεβαίνει. Μετά βέβαια η κυβέρνηση Παπανδρέου για πολλούς μήνες δεν έκανε τίποτα. Δεν έκλεισαν άχρηστοι φορείς, δεν μειώθηκαν οι δαπάνες, έγιναν χιλιάδες προσλήψεις κ.α.. Δεν έκανε τίποτα από αυτά που έπρεπε να κάνει βάσει της δανειακής σύμβασης. Το αποτέλεσμα ήταν να ακούσουμε δυσάρεστα σχόλια από τους εταίρους μας, να υπάρξει ανάγκη για νέα πιο δυσάρεστα μέτρα και φυσικά το χρηματιστήριο να καταρρεύσει και τα spreads να εκτοξευτούν. Σας ρωτώ; Φταίει το ΔΝΤ ή μήπως η κυβέρνηση Παπανδρέου που για πολλούς μήνες δεν έκανε απολύτως τίποτα; Ακολουθήθηκε η συνταγή του μνημονίου; Προέβλεπε το μνημόνιο απελευθέρωση επαγγελμάτων, πάταξη της διαφθοράς, απλοποίηση διαδικασιών, γρήγορη επίλυση δικαστικών υποθέσεων; Μας απαγόρευε το μνημόνιο να πάρουμε μέτρα ανάπτυξης χωρίς δημοσιονομικό κόστος που προτείνω από το 2004; Μπορούσαν να γίνουν πολλά και δεν έγιναν. Η κυβέρνηση δεν δούλεψε, οι υπουργοί έμειναν στα λόγια και έτσι ο λαός υποφέρει. Από την ανικανότητα των υπουργών και όχι από το ΔΝΤ όπως υποστηρίζουν άσχετοι λαϊκιστές. Οι εταίροι μας έδωσαν λεφτά την ώρα που δεν δάνειζε τη χώρα κανείς. Ύφεση θα είχαμε γιατί το έλλειμμα ήταν τεράστιο. Μειώνοντας το έλλειμμα αφαιρείς χρήματα από την οικονομία. Θα μπορούσε ωστόσο να ήταν πιο ήπια και να είχαμε επιστρέψει νωρίτερα στην ανάπτυξη. Όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, όπως υποσχόταν ο κ.Παπακωνσταντίνου. Όμως τίποτα δεν έγινε και ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν άκουγε κανέναν, δεν υιοθετούσε προτάσεις που του έγιναν, νόμιζε ότι τα ήξερε όλα. Τελικά δεν τα ήξερε και δυστυχώς πληρώνουν άλλοι τα λάθη του. Ποιοι; Οι φορολογούμενοι πολίτες και όσοι κατέχουν ομόλογα καθώς και άλλες κινήτες και ακίνητες αξίες. Εάν είχαμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης δεν θα δημιουργείτο το «κούρεμα» με αποτέλεσμα την τεράστια ζημία όλων των πολιτών και της οικονομίας μας καθώς και ιδιαίτερα ομολογιούχων και μικρομετόχων Ελληνικών τραπεζών και εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών.

Εσείς μιλούσατε αρχικά με θετικά λόγια για τον Γιώργο Παπανδρέου και μάλιστα περιμένατε καλύτερες μέρες με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα εκτοξεύεται βέλη εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και θα είστε υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία. 

Αποδεικνύεται περίτρανα από την ερώτηση σας, ότι υπεράνω όλων βάζω το συμφέρον της Ελλάδος και των Ελλήνων, μακριά από στενές κομματικές παρωπίδες. 

Μιλούσα αρχικά με θετικά λόγια για το Γιώργο Παπανδρέου και περίμενα πως θα εφαρμόσει αυτά που έλεγε. Μας διαβεβαίωσε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη λίγες μέρες προ των εκλογών ότι έχει έτοιμα 5 νομοσχέδια που μάλιστα τα παρουσίασε. Δηλαδή δυστυχώς παρουσίασε ψευδή γεγονότα ως αληθή. Καυτηρίαζε για παράδειγμα δαπάνες που δεν γίνονταν γνωστές. Ακριβά ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, μαύρες δαπάνες, έλλειψη διαφάνειας, τα θυμάστε. Τι έκανε; Χειρότερα. Του είχα μιλήσει για μέτρα ανάπτυξης και είχε δείξει ενδιαφέρον. 

Ποιος Έλληνας πολίτης χωρίς κομματικές παρωπίδες δεν ήθελε να μειωθούν οι περιττές δαπάνες; Να υπάρξει διαφάνεια όλων των δαπανών; Να μειωθεί το κράτος, να κοπούν τα ρουσφέτια; Να ψηφισθεί για εκλογές η μικρή μονοεδρική περιφέρεια; Να δηλωθούν οι παράνομες κατοικίες, οι πισίνες, τα μη δηλωμένα εισοδήματα; Αν είχε κάνει αυτά που έλεγα και είχε αποδεχθεί ακόμα θα μιλούσα με θετικά λόγια. Δεν τα έκανε όμως. Τα είχα πει στον κ.Παπανδρέου, όπως και το 2005 στον κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης μάλιστα έβγαλε τότε μετά την συνάντηση μας 7/9/2005 επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου του, να συσταθεί επιτροπή ώστε να γίνει η Ελλάδα Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο. Το είχε υιοθετήσει και περίμενα να το κάνει με συγκεκριμένα μέτρα. Αν είχαν γίνει όλα αυτά ήταν βέβαιο ότι θα βλέπαμε καλύτερες μέρες και φυσικά ο κ.Παπανδρέου δεν θα είχε την κατάληξη τη σημερινή. 

Ακούστε εγώ δεν είμαι “παιδί του κομματικού σωλήνα”. Υπηρετώ ανέκαθεν ιστορικά μόνο το συμφέρον της Ελλάδος με θάρρος ενάντια στους εκάστοτε ισχυρούς Υπουργούς και αξιωματούχους, που εκμεταλλεύονται τον τίμιο αγώνα των αγνών ιδεαλιστών, συνήθως νέων για δικό τους όφελος. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά όλος ο κόσμος και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ, που με τιμούσε διαχρονικά με την μεταξύ μας ανταλλαγή οικονομικών απόψεων. Εργάζομαι σκληρά από μικρό παιδί, προέρχομαι από προσφυγική οικογένεια που έζησε τη φτώχεια. Σπούδασα εργαζόμενος. Θεωρείτε λογικό συγχωνεύσεις τραπεζών με επενδυτικές εταιρίες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην Οικονομία να επιδοτούνται με 10% τον πρώτο χρόνο και 5% τον δεύτερο χρόνο λιγότερο φορολογικό συντελεστή βάσει δύο νόμων υπουργών δύο κομμάτων (3296/2004 και 2992/2002); Πιστεύει κάποιος ότι ήταν αθώα η φωτογραφική διάταξη του άρθρου 4 του ν. 3522/2006 που γράφει «ειδικά για τα εισοδήματα που εκκρεμούν υποθέσεις ενώπιον φορολογικών αρχών από τη δημοσίευση εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων με παρακράτηση 20%» για να μην προχωρήσει η επιπλέον 20% φορολόγηση με ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων για το Δημόσιο; Εμείς που γνωρίζαμε δεν έπρεπε να το καταγγείλουμε για το υπεράνω όλων συμφέρον της χώρας μας παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε από όλους και αυτούς του ακραίους λαϊκιστές που σήμερα οδηγούν στην αμφισβήτηση του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού; 

Η πρόταση μου θα είναι εάν εκλεγώ να δημιουργηθεί υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων μέσα στη ΝΔ για έλεγχο τυχόν ατασθαλιών αξιωματούχων. 
Θέλω να έχουν δουλειά οι νέοι και να μπορούν οι συνταξιούχοι να ζουν με αξιοπρέπεια. 

Την ημέρα των εκλογών έκανα την πρόβλεψη πως το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει βάσει των γνωστών γεγονότων και ψεύτικων όπως απεδείχθη δεσμεύσεων μέχρι τότε. Όπως είναι σε όλους γνωστό, ακόμη και στον πλέον άσχετο, η πρόβλεψη αναφέρεται στο μέλλον, δεν έχει σχέση με το παρόν και το παρελθόν. Οι προβλέψεις γίνονται επί στοιχείων που θεωρούνται αξιόπιστα, ειδικά όταν δίνονται σε δημόσιους χώρους. Είπα όμως πως πρέπει να ακουστούν οι φορείς της αγοράς, τα επιμελητήρια και να απελευθερωθούν οι υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις. Να υλοποιηθούν μέτρα ανάπτυξης. Αν είχαν ακουστεί αυτοί και όχι τα κομματικά παιδιά να είστε σίγουροι πως θα είχαμε κάνει με επιτυχία αυτά που προέβλεπε το πρώτο μνημόνιο με λιγότερη ύφεση και χωρίς τόσα φοροεισπρακτικά μέτρα. Επιπλέον ποιος περίμενε την ημέρα της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ ότι για μήνες η Κυβέρνηση θα παρέμενε αδρανής για τις δήθεν εκτός τόπου και χρόνου ψεύτικες, όπως αποδείχτηκε, διαδικασίες opengov; Ότι δεν θα είχε οργανωμένο, οικονομικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με τόσους διεθνείς επώνυμους συμβούλους, όπως ο νομπελίστας Stiglitz και τόσοι άλλοι, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός του, εγνώριζαν όπως εμπιστευτικά τους το είπε ο κ. Προβόπουλος σε αντίθεση με τις αγορές που δεν εγνώριζαν, ότι το έλλειμμα ήταν πάνω από 12%; Ότι δεν θα διαπραγματευόταν τους καλύτερους δυνατούς όρους με την Τρόικα, αφού τότε το 70%-80% των Ελληνικών ομολόγων ήταν στα χέρια ξένων Τραπεζών σε αντίθεση με το τωρινό 50% και οι Ευρωπαίοι ήσαν τότε απροετοίμαστοι να διακινδυνεύσουν κατάρρευση των Τραπεζών τους;

Σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερη σημασία τώρα πια έχει η κάθε πολιτική παράταξη, ο κάθε υποψήφιος να αναφέρει προς τους ψηφοφόρους τι λύσεις έχουν να προτείνουν, τι θα κάνουν, γιατί θα το κάνουν, πώς θα το κάνουν και γιατί μέχρι τώρα δεν το έκαναν.
Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα. Οι λύσεις που προτείνω εάν υιοθετηθούν και υλοποιηθούν θα οδηγήσουν σε καλύτερο μέλλον. Προσωπικά νιώθω πολλαπλά οργισμένος διότι είχα έγκαιρα α) μιλήσει και επισημάνει τα προβλήματα, β) είχα προτείνει λύσεις, γ) είχα δώσει συμβουλές, δ) δεν είχα ζητήσει ανταλλάγματα αλλά κανένας δεν με άκουσε. Τώρα με τον μοχλό της πολιτικής νομιμοποίησης θα αγωνισθώ για να προσφέρω τις χρήσιμες λύσεις την ώρα της κρίσης στους συμπολίτες μου.

Σήμερα μιλάτε με θετικά λόγια για τον κ.Σαμαρά. Αν δεν γίνουν αυτά που προτείνετε θα αποχωρήσετε από τη Νέα Δημοκρατία; 

Αυτή τη στιγμή και στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς, είναι η καλύτερη και μόνη επιλογή. Γνωρίζει τα θέματα, γνωρίζει οικονομικά και ετοιμάζει ένα αξιόλογο οικονομικό επιτελείο που ασφαλώς θα βελτιωθεί περαιτέρω με γνώμονα την αξιοκρατία και την ψήφο των πολιτών. Πρέπει να γίνει η Ελλάδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και διεθνές κέντρο υπηρεσιών υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ακούσει τις προτάσεις μου και συμφωνεί. Πρέπει να γίνουν πράξη. Αν είχαν γίνει από το 2004 που φώναζα και προσπαθούσα να αφυπνίσω τους αδρανούντες Υπουργούς, να είστε σίγουροι ότι θα ζούσαμε σήμερα σε διαφορετική χώρα. Είναι μέτρα που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες και έχουν τεράστια ετήσια έσοδα. Εμείς έχουμε περισσότερα πλεονεκτήματα και η ανάπτυξη θα είναι συγκριτικά καλύτερη με οφέλη για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει πως αν δεν γίνουν δε θα είμαι ξανά υποψήφιος. Πρέπει όμως να γίνουν και πιστεύω πως θα γίνουν. Έχω εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά. Διαφορετικά στην κατάσταση που βρισκόμαστε ως χώρα να είστε σίγουροι πως το αν θα φύγω ή αν θα μείνω στη πολιτική δε θα έχει και μεγάλη σημασία. 

Γιατί δεν δανείζει η τρόικα την Ελλάδα με 1% που είναι το επιτόκιο που δανείζει η ΕΚΤ τις Ιδιωτικές Ευρωπαϊκές Εμπορικές Τράπεζες; Το λένε οι ανεξάρτητοι Έλληνες, το είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Εύλογη ερώτηση. Δυστυχώς η συνθήκη της Λισσαβόνας που επικύρωσαν μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» αναφέρει ότι απαγορεύεται η ΕΚΤ να δανείζει κράτη. Υπενθυμίζω ότι επίσης επικύρωσαν την φωτογραφική διάταξη του άρθρου 4 του Ν. 3522/2006. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό δεν είχε επαρκή κατάρτιση και τεχνογνωσία καθώς και προνοητικότητα τότε. Αυτή είναι η πιο επιεικής κριτική. Πρέπει όμως οι πολίτες με την ψήφο τους να επιδοκιμάσουν αυτή τη φορά τεχνογνωσία και πετυχημένη εμπειρία σε οικονομικά θέματα.