Βέλτιστη διαχείριση της περιουσίας των Ταμείων
Παραμένει και σήμερα ζητούμενο η υιοθέτηση ενός αδιάβλητου και αποτελεσματικού μοντέλου μεγιστοποίησης της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που αποτελούν την τελευταία εφεδρεία του ελλειμματικού ασφαλιστικού μας συστήματος.
Τρία γεγονότα των τελευταίων ημερών υπενθυμίζουν την αναγκαιότητα να τεθεί σε νέες βάσεις το ζήτημα. Στη βαρυσήμαντη ομιλία του ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, ο Πρωθυπουργός, κ. Γ. Α. Παπανδρέου, προανήγγειλε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έκανε λόγο για την πρόθεσή του να καθιερωθεί «ενιαία και επαγγελματική διαχείριση», υπενθυμίζοντας τα θλιβερά γεγονότα του 2007, όταν είχαν αποκαλυφθεί οι επενδύσεις Ταμείων σε τοξικά ομόλογα.
Πριν από λίγες ημέρες, εξάλλου, αποκαλύφθηκε μια τουλάχιστον περίεργη υπόθεση, που άπτεται της διαχείρισης της περιουσίας πολλών Ταμείων, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ. Η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων που έχει συσταθεί από το 2002, με τη συμμετοχή του ΙΚΑ και μεγάλης ελληνικής τράπεζας, αποκαλύφθηκε ότι πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας στην Credit Agricole, στην τιμή των 5 ευρώ ανά μετοχή. Τις μετοχές αυτές, η ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών οργανισμών είχε αποκτήσει από τον ΟΓΑ, μέσω ανταλλαγής με μερίδια αμοιβαίου κεφαλαίου που βρίσκεται υπό τη διαχείρισή της.
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι από αυτές τις συναλλαγές οι ασφαλισμένοι δεν ωφελήθηκαν. Το 2006 η Credit Agricole είχε προσφέρει σε όλους τους μετόχους της Εμπορικής το ποσό των 25 ευρώ ανά μετοχή και σήμερα διαπιστώνουμε ότι μετοχές που ανήκαν αρχικά στον ΟΓΑ, πουλήθηκαν στο 1/5 αυτής της τιμής. Μάλιστα, η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, που διαθέτει έμπειρους διαχειριστές, εμφανίζεται να έχει συρθεί στην εσπευσμένη πώληση αυτών των μετοχών σε αυτή τη χαμηλή τιμή, για να αποφύγει το κόστος της συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας.
Βλέπουμε, δυστυχώς, ότι το σημερινό σύστημα διαχείρισης αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκές. Και είναι κοινό μυστικό, ότι η μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε από προηγούμενους υπουργούς είναι ανεφάρμοστη. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τις διαχειριστικές πρακτικές που ακολουθούνται, ακόμη και σε σοβαρές κατά τεκμήριο διαχειριστικές μονάδες, Ταμείων και ΑΕΔΑΚ, όπως για παράδειγμα στις ενδοομιλικές συναλλαγές, η εφαρμογή ή μη κανόνων βέλτιστης εκτέλεσης, η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων κ.τ.λ., ενάντια στους νόμους που προβλέπονται από την MiFID, όπως απεφάνθη πρόσφατα η Ε.Κ.
Η δύσκολη συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια καθυστερήσεων. Ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και έχει τη βούληση να το επιλύσει. Η κυβέρνηση καλείται να ανοίξει μια σοβαρή δημόσια διαβούλευση, για να οδηγηθούμε στη βέλτιστη λύση, με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.