Εις το πυρ το εξώτερον

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στo BHMA, 6/3/2010.

 

Αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο φανερό, πως περνά στη συνείδηση του ελληνικού λαού η άποψη «όποιος έχει εταιρεία στην Κύπρο, όποιος είναι εφοπλιστής, όποιος είναι πλούσιος, είναι και ‘απατεώνας’ και έχει βγάλει τα λεφτά με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τους ελληνικούς νόμους». Βάλλεται σύσσωμη αυτή η τάξη χωρίς κάποιος να έχει επισήμως κατηγορηθεί για κάτι συγκεκριμένο.

Όμως φαίνεται πως και αυτοί που βρίσκονται στις ανώτατες θέσεις του ελεγκτικού μηχανισμού της κρατικής μηχανής, αγνοούν βασικές ορολογίες και διαχέουν πληροφορίες οι οποίες αναπαραγόμενες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τροφοδοτούν με περισσότερη απέχθεια το αίσθημα των πολιτών για συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις.

Δυστυχώς ο κρατικός μηχανισμός ειδικά στο κομμάτι του ελέγχου μάλλον δεν έχει στελεχωθεί από άριστα καταρτισμένους λειτουργούς. Άλλωστε ελάχιστοι προέρχονται από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και έχουν μακρά εμπειρία από τη λειτουργία των εταιρειών και των νόμων που τις διέπουν. Όμως έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στον τόπο είναι μεγάλη η ανάγκη για τέτοια στελέχη. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται εταιρεία με έδρα στην Κύπρο, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως offshore. Δεν μπορεί κάθε χώρα που φορολογεί με χαμηλούς συντελεστές τις εταιρείες να θεωρείται ως φορολογικός παράδεισος ή τόπος όπου κρύβουν τα λεφτά τους οι πλούσιοι. Δεν μπορεί να αγνοείται ο νόμος περί μολύνσεων του περιβάλλοντος (Pollution ACΤ) που ισχύει στην Αμερική και επιβάλει εξοντωτικές ποινές (δις €) σε όποιο πλοίο προκαλέσει θαλάσσια μόλυνση σε κάποιο ατύχημα οπουδήποτε στο κόσμο και αν συμβεί. Αυτός ο νόμος έχει οδηγήσει πολλούς εφοπλιστές στην ίδρυση δεκάδων εταιρειών ώστε να μοιράζονται τα περιουσιακά στοιχεία και να μην απειλείται ολόκληρη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα και δημιουργηθεί μόλυνση.

Επιπλέον ποτέ δεν εξετάστηκε η προσφορά στη χώρα κάποιου από αυτούς τους εφοπλιστές που λοιδορούνται. 

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει αναδείξει χρόνια προβλήματα της λειτουργίας του κράτους. Μέλημα φυσικά της Κυβέρνησης είναι στην παρούσα φάση η αντιμετώπιση του υψηλού ελλείμματος, αλλά θα πρέπει να δει με τη δέουσα προσοχή στη συνέχεια και όλα τα γρανάζια της κρατικής μηχανής. Να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές  και να τοποθετηθούν οι κατάλληλοι στις κατάλληλες θέσεις. Οι άριστοι και όχι οι αρεστοί όπως είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός . Είμαι πεπεισμένος πως αν γίνει αυτό και τα έσοδα θα αυξηθούν και νέες ιδέες θα υπάρξουν και ο λαός θα τρέφει το αίσθημά του με περισσότερη δικαιοσύνη.