Φρένο στις σπατάλες

Άρθρο Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλους Δ.Σ. ΕΒΕΑ που δημοσιεύθηκε στη REAL NEWS στις 4/9/2011.

 

Προς μεγάλη μου έκπληξη παρακολουθώ τον πολιτικό κόσμο να καταδικάζει τις σπατάλες που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα, άρχισαν να λένε πως ξοδεύονται χρήματα χωρίς λόγο και πως έχει χάσει την αίγλη της η έκθεση. Επίσης κάποιοι λένε πως ίσως ο Πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να κάνει δύο ομιλίες αλλά μία. Η ομιλία όμως θα μπορούσε να γίνει μόνο από την τηλεόραση.

Θυμάμαι και πέρυσι να λέγονται τα ίδια (από λιγότερους βέβαια) και τελικά είδαμε τρομερά έξοδα για μία ακόμα χρονιά και μάλιστα σε μία περίοδο που «λεφτά δεν υπήρχαν». Τότε από αυτή τη στήλη είχα στηλιτεύσει αυτή τη συμπεριφορά. Είχα καυτηριάσει τα έξοδα να μεταφερθεί όλο το υπουργικό συμβούλιο, συν συμβούλους, γραμματείς, οδηγούς κ.α. και να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη. Φέτος ο Πρωθυπουργός ζητάει να πάνε οι απολύτως απαραίτητοι. Όμως 3500 αστυνομικοί θα μεταφερθούν από την Αθήνα.

Είναι πραγματικά πρόκληση σε μία τέτοια εποχή να ξοδεύονται εκατομμύρια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τις κρατικές επιχειρήσεις. Χρόνια τώρα η ΔΕΘ δεν προσελκύει βλέμματα μεγάλων επιχειρήσεων και έτσι τα μεγάλα περίπτερα είναι «χορηγία» των Ελλήνων πολιτών. Ποιος ο λόγος για παράδειγμα πέρυσι να υπάρχει περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας; Των περιφερειών; Όλες οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις ήταν εκεί.

Δεν πρόκειται όμως για ένα απλό κρατικό περίπτερο. Δεν είμαι αντίθετος στην προβολή των επιχειρήσεων. Αντιθέτως, αν έχει νόημα και αν υπάρχει προοπτική να βελτιωθούν οι πωλήσεις και τα κέρδη, πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες εκθέσεις οι επιχειρήσεις. Όμως αν τα έξοδα που γίνονται δεν μπορούν να έρθουν πίσω, τότε γιατί; Πόσοι γραμματείς, πόσα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, πόσοι φίλοι, πόσοι συνδικαλιστές μεταφέρονται κάθε χρόνο με λεφτά των δημόσιων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη; Διαμένουν στα καλύτερα ξενοδοχεία και συλλέγουν τιμολόγια από τα καλά εστιατόρια μέχρι και από τα καλά μπουζουξίδικα. Ποια μη κρατική επιχείρηση πραγματοποιεί τόσα έξοδα; Καμία. Μόνο οι κρατικές που δεν ελέγχονται και που φυσικά ο πρόεδρος δεν βάζει τα χρήματα από την τσέπη του.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, ούτε οι επιχειρήσεις δίνουν λόγο στους μετόχους τους για το πόσα ξόδεψαν σε λίγες μέρες. Όσοι όμως πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και ζουν από κοντά τα όσα γίνονται, γνωρίζουν καλά. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το πανηγύρι. Να κάνει ό,τι μπορεί η Κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της έκθεσης χωρίς κρατικά κεφάλαια. Μπορεί;