9 νέα ETFs με μόχλευση (αυξημένων κινδύνων – ευκαιριών) από ΣΜΕΧΑ

Σήμερα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΣΜΕΧΑ 9 ETF τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των ETF με μόχλευση. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν απευθύνεται στον μέσο επενδυτή αλλά σε έμπειρους επενδυτές οι οποίοι ικανοποιούν τα σχετικά κριτήρια συμβατότητας και καταλληλότητας.

Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες διαχείρισης των συγκεκριμένων ETF μπορούν να εξασφαλίσουν την διπλάσια, τριπλάσια, αντίθετη τριπλάσια και διπλάσια  ημερήσια απόδοση ενός δείκτη. Ωστόσο σε χρονικό ορίζοντα μεγαλύτερο της μιας ημέρας θα υπάρχουν αποκλίσεις από την προσδοκώμενη απόδοση όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα των αποδόσεων του υποκείμενου δείκτη. Επιπροσθέτως, η ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναπροσαρμογή των θέσεων του χαρτοφυλακίου ώστε να διατηρηθεί σταθερή η μόχλευση και η χρήση παράγωγων προϊόντων αυξάνουν το κόστος διαχείρισης  των συγκεκριμένων ETF. Παρόλα αυτά, τα μοχλευμένα ETF μπορούν να αποτελέσουν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για μεγιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων και ημερήσια αντιστάθμιση του κινδύνου.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε τα εξής ETFs (κάνετε κλικ στα ονόματα για να δείτε τις παρουσιάσεις):

  • Direxion Financials Bull 3X Shares (FAS): To FAS είναι ένα από τα ειδικά δομημένα προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των μοχλευμένων ΔΑΚ. Το συγκεκριμένο ΔΑΚ είναι κατάλληλο για επενδυτές οι οποίοι έχουν θετικές προσδοκίες για την βραχυχρόνια πορεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Αμερικής. Το FAS έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει 3 φορές την ημερήσια απόδοση του δείκτη Russell 1000 Financial Services.

 

  • Direxion Financials Bear 3X Shares (FAZ): To FAZ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έμπειρους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους επενδύοντας στην πτώση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Αμερικής. Ανήκει στην κατηγορία των μοχλευμένων ΔΑΚ και γι αυτό το λόγο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι αναλαμβάνει υψηλό ρίσκο.

 

  • ProShares UltraShort S&P 500 (SDS): Το SDS προσπαθεί με την χρήση μόχλευσης και παράγωγων προϊόντων να προσφέρει την διπλάσια αντίθετη απόδοση του δείκτη S&P 500. Γι αυτό το λόγο απευθύνεται σε επενδυτές οι οποίοι έχουν αρνητικές προσδοκίες για τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης της Αμερικής.

 

  • ProShares Ultra S&P 500 (SSO): Το SSO προσφέρει στον επενδυτή δυο φορές την ημερήσια απόδοση του δείκτη S&P 500. Τα ΔΑΚ με μόχλευση έχουν υψηλότερο κόστος από τις υπόλοιπες κατηγορίες ΔΑΚ και απευθύνονται σε έμπειρους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα αρκετά υψηλό ρίσκο.
  • Direxion Daily India Bull 2X Shares (INDL): Το INDL είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει την διπλάσια ημερήσια απόδοση από αυτή του δείκτη Indus India. Ο συγκεκριμένος δείκτης εμπεριέχει 50 ινδικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης επενδύει στον κλάδο της ενέργειας (28%), τον βιομηχανικό κλάδο (24%), στους κλάδους της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών (21%) και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο (13%).

 

  • ProShares UltraShort 20+ Year Treasury (TBT): To TBT είναι ένα ΔΑΚ το οποίο απευθύνεται σε έμπειρους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να αναμένουν την πτώση των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με μακροχρόνια λήξη. Το συγκεκριμένο ΔΑΚ είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει την διπλάσια αντίθετη απόδοση από τον δείκτη Barclays 20+ Year US Treasury.

  

  • ProShares UltraShort MSCI Europe (EPV): Το EPV είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει την διπλάσια αντίθετη ημερήσια απόδοση από αυτή του δείκτη MSCI Europe. Ο συγκεκριμένος δείκτης εμπεριέχει 462 μετοχές σταθμισμένες σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση και την εμπορευσιμότητα τους. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται σε 16 ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές αγορές ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα. Το 73% των τοποθετήσεων του δείκτη MSCI Europe γίνεται σε 4 χώρες, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κατέχει το 33.16%, την Γερμανία το 12.24%, την Γαλλία το 15.6% και την Ελβετία το 12.03%.

 

  • Direxion Daily China Bear 3X Shares (CZI): Το CZI αποσκοπεί στο να προσφέρει την αντίθετη τριπλάσια ημερήσια απόδοση από την απόδοση του δείκτη BNY Mellon China Select ADR. Ο δείκτης αυτός είναι σταθμισμένος σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση κινέζικων εταιρειών οι οποίες διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια NYSE, AMEX, και NASDAQ της Αμερικής με την μορφή ADR. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2010 ο δείκτης αυτός εμπεριείχε 44 μετοχές με μέση κεφαλαιοποίηση άνω του $1 δις.

 

  • Direxion Daily China Bull 3X Shares (CZM): Το CZΜ αποσκοπεί στο να προσφέρει την τριπλάσια ημερήσια απόδοση από την απόδοση του δείκτη BNY Mellon China Select ADR. Ο δείκτης αυτός είναι σταθμισμένος σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση κινέζικων εταιρειών οι οποίες διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια NYSE, AMEX, και NASDAQ της Αμερικής με την μορφή ADR. Στις 26 Φεβρουαρίου του 2010 ο δείκτης αυτός εμπεριείχε 44 μετοχές με μέση κεφαλαιοποίηση άνω του $1 δις.

Ευελπιστούμε η έρευνα αυτή να συνεισφέρει στην καλύτερη  ενημέρωση των επενδυτών.